Skip to content

Schippers eist prijsverlaging Pompe

»
Minister Schippers van Volksgezondheid
ANP Toegevoegd: woensdag 30 jan 2013, 19:07
Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre
Minister Schippers van Volksgezondheid eist dat fabrikanten de prijzen van de geneesmiddelen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry verlagen tot een “aanvaardbaar niveau”. Als dat niet gebeurt, dreigt Schippers de medicijnen niet langer vergoeden. De onderhandelingen die nu gaande zijn moeten voor de zomer afgerond zijn.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij reageert op een advies dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) november vorig jaar uitbracht. Dit jaar worden de middelen gewoon vergoed uit de basisverzekering.
Het college adviseerde ook om prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie op te starten. Het medicijn tegen de ziekte van Pompe kost tussen de 400.000 en 700.000 euro per patiënt per jaar. Het middel tegen de ziekte van Fabry kost ruim 200.000 euro per jaar.
Essentieel
De opstelling van de farmaceutische bedrijven Genzyme en Shire wordt bepalend voor de vraag of Pompe- en Fabrypatiënten ook in de toekomst hun medicijnen vergoed krijgen. “Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen,” schrijft de minister in haar brief aan de Kamer.
De minister neemt ook het advies over om met behandelaren en patiënten te overleggen over doelmatige inzet van de middelen. Schippers wil dat er een protocol wordt opgesteld met duidelijke criteria voor het starten, maar ook voor het stoppen van behandelingen met extreem dure medicijnen en weesgeneesmiddelen.
Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen tegen zeer zeldzame ziekten. Schippers legt het advies om een speciaal financieringssysteem op te zetten voor dure (wees)geneesmiddelen naast zich neer. Ze moeten gewoon gefinancierd worden uit de Zorgverzekeringswet, vindt ze.
De minister neemt wel de suggestie van het CVZ over om tot een meer Europese aanpak van onderzoek naar dure medicijnen en weesgeneesmiddelen te komen. Het CVZ moet daarbij zelf ook een rol spelen volgens Schippers, onder meer door met alle betrokkenen te bepalen welk onderzoek er precies gedaan moet worden.
Grote opschudding
Vorige zomer ontstond grote opschudding toen de NOS een conceptadvies van het CVZ onthulde waarin werd voorgesteld de vergoeding van de medicijnen voor bijna alle Pompe- en Fabrypatiënten stop te zetten.
In een reactie laat Genzyme weten blij te zijn dat de minister de meerwaarde van de medicijnen inziet en de vergoeding voor dit jaar vanuit de Zorgverzekeringswet handhaaft.
Ook zegt het bedrijf dat het met vertrouwen de besprekingen met de minister ingaat. Het bedrijf wil Schippers inzicht geven in de prijsopbouw van de medicijnen voor Pompe- en Fabrypatiënten, om haar ervan te overtuigen die ook na dit jaar te blijven vergoeden.

Back To Top