Skip to content

De promotie-sessie

De promotie-sessie.

Zoals jullie misschien weten zijn er in Europa best veel congressen over de ziekte van Fabry. Dat komt niet omdat er zoveel ontwikkelingen zijn dat we er zes per jaar nodig hebben (want daar gaat het ongeveer om), maar vooral omdat de farmaceutische industrie een groot deel van die congressen voor zijn rekening neemt (vier per jaar). De andere meetings bestaan al jaren (ook van voordat er een geneesmiddel was voor Fabry). Het is ingewikkeld natuurlijk om elk congres weer te vullen met nieuwigheden. Die zijn er namelijk niet zoveel, maar al helemaal niet genoeg om al die congressen gevuld te krijgen. Dus is er veel herhaling.

Ik heb besloten om wat minder de door de farmacie gesponsorde congressen te gaan bezoeken. Dat heeft verschillende redenen, maar een ervan is toch dat ik het teveel herhaling vindt bevatten en dat er steeds dezelfde mensen optreden. Dat zal overigens niet veranderen als ik niet verschijn.

Is er dan niets nieuws op farmaciegeorganiseerde congressen? Natuurlijk wel. En van één idee kon ik echt zeggen dat dat van mij afkomstig was. Ik bedacht: Als de Jeugd de Toekomst heeft, waarom organiseren we niet een kleine masterclass voor jonge onderzoekers (promovendi) die met drie supervisoren een middag brainstormen over hun onderzoeksproject en de uitkomsten? De betrokken farmaceut vond het ook een goed idee en zo ontstond de eerste Fabry PhD Meeting.

Zo zat ik dus recent in Berlijn met 15 getalenteerde jonge mensen en 2 collega experts te brainstormen over hun onderzoek naar de ziekte van Fabry. Ik vond het geweldig. Samen werken aan nieuwe ideeën, elkaar helpen om verder te komen, in plaats van elkaar te beconcurreren. Dat is toch helemaal fantastisch en uiteindelijk waar allemaal om gaat?
Back to basics. Dat wordt mijn motto de komende 2 jaar. Met een kritisch oog kijken naar welke meetings ik wel, en welke ik niet zal gaan. Tenzij we het over echt onderzoek kunnen hebben. Zo’n PhD meeting bijvoorbeeld. Daar mag je me ’s nachts voor wakker maken.

Gabor Linthorst

(Iemand die bezig is met zijn promotieonderzoek wordt ook wel een ‘PhD student’ of ‘PhD candidate’ genoemd, wat vergelijkbaar is met de functie promovendus in Nederland. Red.)

Back To Top