Skip to content

Medicijninformatie kruiden

Kruidenproducten lijken onschuldig, maar zijn dat niet altijd. Kruidenproducten kunnen namelijk invloed hebben op hoe andere medicijnen werken (wisselwerking). De combinatie van bepaalde kruiden met medicijnen kan zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn. Vertel het daarom altijd aan uw arts of apotheker als u een kruidengeneesmiddel of een kruidensupplement gebruikt.

Kruidenproducten zijn in Nederland in verschillende vormen op de markt. Onder andere als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Als het CBG een kruidengeneesmiddel goedkeurt, dan is het te koop bij de apotheek en/of drogist. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en zijn ook te koop bij de apotheek, drogist en/of andere winkels.

Klik hier voor de video

Invloed op andere medicijnen

Gebruikt u een medicijn samen met kruidenproducten? Dan kan er een wisselwerking optreden.

Een wisselwerking kan ervoor zorgen dat een medicijn beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in uw lichaam. Zo krijgt u misschien te veel of juist te weinig binnen van het medicijn. Daarnaast kunnen kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Dan kunt u eerder last krijgen van bijwerkingen.

In sommige gevallen kan een wisselwerking met een (ander) medicijn ernstige gevolgen hebben. Zo kan Sint-Janskruid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker minder effect hebben.

Kruiden die u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel hebben geen invloed op uw medicijnen, maar let op als u de kruiden in hoge concentratie gebruikt zoals in een capsule.

Combinatie met medicijnen

Overleg altijd met uw arts of apotheker voordat u een kruidenproduct en een (ander) medicijn samen gaat gebruiken. Lees ook altijd het etiket en de bijsluiter van uw medicijn, daar kan informatie in staan over wisselwerkingen met medicijnen en kruiden. Staat er niks op het etiket of in de bijsluiter of twijfelt u of er mogelijk een wisselwerking kan zijn? Vraag advies aan uw arts of apotheker.

Kruidengeneesmiddelen

Kruidengeneesmiddelen zijn medicijnen waarvan de ‘actieve bestanddelen’ alleen bestaan uit planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan. In Nederland mogen kruidengeneesmiddelen alleen worden verkocht nadat het CBG het kruidengeneesmiddel heeft beoordeeld en goedgekeurd.

Bij een kruidengeneesmiddel zit altijd een bijsluiter. In de bijsluiter staat een ‘medische indicatie’, dat is waar u het product voor kunt gebruiken. Een medische indicatie is bijvoorbeeld ‘slijmoplossend middel bij vastzittende hoest’.

Kruidensupplementen

Een kruidensupplement wordt gemaakt van kruiden. Dit kunnen dezelfde kruiden zijn, waar ook kruidengeneesmiddelen van gemaakt worden. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG. De exacte hoeveelheid werkzaam kruid in het supplement is onbekend. Ook is onbekend of het kruidensupplement werkzaam is.

Kruidensupplementen vallen onder de warenwet. Volgens de warenwet moeten producten veilig zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of er verboden stoffen zitten in voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Ook controleert de NVWA de productie, samenstelling en etikettering ervan. De NVWA houdt toezicht op naleving van de warenwet en treedt op wanneer er problemen zijn. Bij een kruidensupplement is een bijsluiter niet verplicht. U vindt wel altijd informatie op het etiket. Kruidensupplementen mogen geen medische indicatie bevatten.

Bron: https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/

Back To Top