Skip to content

Namens het Fabry team:

Na overleg binnen het Fabry team hebben wij besloten om de griepprik actief aan te raden. U kunt als Fabry patiënt namelijk betrokkenheid hebben van organen zoals de nieren en het hart. Dit is in sommige gevallen een reden om de griepprik aan te bevelen.

Wij zullen het u in de volgende gevallen aanraden:
– Als u hevige neuropathische pijnklachten (zogenaamde Fabrypijnen) van de handen en voeten ervaart bij ziekte en koorts
– Als u een verminderde functie van de nier heeft in combinatie met eiwit in de urine
– Als u een niertransplantatie heeft gehad
– Als u een ernstige hartritmestoornis heeft gehad
– Als u een pacemaker of ICD heeft
– Als u een hartinfarct heeft doorgemaakt of een hartoperatie heeft gehad
– Als u een verdikte hartspier heeft

Mocht het voor u onduidelijk zijn of u voor de griepprik in aanmerking komt, stuur dan een mail naar shirley.klein@amc.uva.nl of vraag het zelf na bij uw volgende poli-afspraak.

De beste tijd om de griepprik te halen is jaarlijks tussen half oktober en half november. Ondanks dat november al gepasseerd is kan het zinvol zijn om dit jaar nog de griepprik te gaan halen. De griepprik wordt via de huisarts uitgedeeld.
Naast bovengenoemde redenen zijn er nog andere situaties waarin het wenselijk zou kunnen zijn om een griepprik te halen (zoals zwangerschap of een leeftijd van boven de 60 jaar). Bespreek uw vragen hierover met uw huisarts.

Back To Top